dimarts, 22 de desembre del 2009

"Pasta frolla"

Dissabte vam fer un concert-espectacle amb les noies de la coral que, per cert, va ser tot un èxit! Al final de la nostra part, vam repartir galetes, pel públic. I endevineu qui les havia fet... Doncs sí, vaig fer més de 200 galetes!! 


Com sempre, van agradar molt, i dic com sempre perquè les he fet varies vegades i "causen furor". 
Una de les noies de la coral em va demanar la recepta de la crostata, la base de la qual està feta de la mateixa pasta frolla que aquestes delicioses galetes...  Així que em disposo a escriure la primera recepta d'aquest blog.

Per la Pasta Frolla:
-500 gr de farina
-300 gr de mantega
-4 rovells d'ou
-150 gr de sucre glaç
-1 pessic de sal
-1 sobret de vanillina o unes gotes de essència de vainilla
-la pell rallada de 1/2 llimona
1)Talleu la mantega a daus i deixeu-la a la nevera mentre prepareu la resta d'ingredients (ha de ser freda a l'hora d'incorporar-la a la massa).
2)Barrejeu els rovells d'ou amb el sucre, la sal, la vainilla i la pell rallada de llimona.
3)Sobre el marbre ben net, disposeu la farina en forma de volcà (si està tamisada millor)
4)Incorporar els daus de mantega a la mescla anterior, i tot plegat al volcà de farina.
5)Treballar-ho amb les mans una estona fins aconseguir un massa  bastant compacta i homogènia, procurant no allargar més del necessari el temps d'amassat.
6)Fer-ne una bola i embolicar-la amb film transparent. Deixar-la reposar a la nevera, mínim 2 hores (o bé d'un dia per l'altre).


Per les galetes:
1)Treure la massa de la nevera una estona abans d'estirarla, per tal que no sigui tan dura. Preescalfar el forn a 180ºC.

 *Vaig dividir la massa en 4 parts, 
per tal que fos més fàcil d'estirar. 
2)Estirar la massa sobre una superfície enfarinada amb un curró enfarinat (o bé entre dos papers de forn), amb un gruix de mig centímetre si fa o no fa. Fer les formes de galetes desitjades.

3)Enfornar a 180ºC durant uns 10-15 minuts, o bé quan comencin a dorar-se.
4)Quan siguin fredes es poden decorar amb sucre llustre o xocolata fosa (tipus Nestle Postres). També es podrien incorporar perletes de xocolata a la massa abans de coure.

Per la crostata
Comentari previ: l'última vegada que vaig fer-la, vaig posar-hi 50 grams menys de mantega.
1) Estirar la massa amb el curró (tot previament enfarinat), fins uns 5 mm de gruix. Disposar-la en un motlle per tartes (enfarinat i untat amb mantega o usant paper de forn), forrant tota la superfície inclús les parets (ajuntat-se amb els dits). Tallar l'excedent de pasta que utilitzarem per les tires de sobre.
2)Punxar la base amb una forquilla, i posar-hi la nutella o melmelada.
3) Reamasar l'excedent de pasta i estirar-lo a uns 3-4 mm de gruix, i tallar-ne tires de 1 cm d'ample. Disposar-les sobre la nutella, formant una xarxa.
4)Coure al forn prèviament escalfat a 180ºC, durant 30-40 minuts, fins que es vegi una mica doradeta. 
*En aquestes elaboracions, no serveix mirar la consistència, ja que en calent semblen crues i al rafredar-se es quan s'endureixen. Guiar-se per el color.

Bé doncs, ja està tot dit. Si m'he deixat res o hi ha dubtes... deixeu-me un comentari que respondré tan aviat com pugui.



Que vagi de gust!

2 comentaris:

  1. 200 galetes???? Quina feinada!
    A quina coral cantes? Segur que tothom va sortir del concert encantat, entre la música i les galetes...
    Una primera recepta fantàstica!

    ResponElimina
  2. Gràcies!
    Canto al Cor de Noies de l'Escola Municipal de Música de Premià de Mar. El dissabte ens van gravar, si decideixen penjar el video al youtube ja te'l passaré.
    Bé, vaig a fer tiramisù de torró! Que demà és Nadal i em fa il·lusió fer postres per la família.
    Ja et diré com m'ha quedat.

    ResponElimina